Kertépítés mulccsal

Kertépítés mulccsal

A legjobb időmegtakarítás egy kertész számára az, hogy mulcsot használ. Ez mindenhol érvényes, zöldségeskerttől a virágágyásokig. A mulcsos kertek egészségesebben növekednek, kevesebb a gyom bennük és jobban ellenállnak a szárazságnak, mint azon kertek, ahol nem használnak mulcsot. Megfelelő módon elvégezve, több ideje lesz az öntözésre, és arra, hogy a kártevők által okozott problémák ellen is tudjon harcolni.

Hogy használja a mulcsot?

A gyomirtásra nézve a mulcs használatának két nagyon fontos szabálya van. Első sorban, helyezze mulcsot a már felkapált talajra, másodjára pedig megfelelő rétegben helyezze el, hogy a gyomok ne tudjanak közte kifejlődni.

Lehet, hogy egy 10-15 cm mulcs rétegre lesz szükség, hogy teljesen elriassza a gyomokat, habár egy 5-7 cm rétegű mulcs általában elég szokott lenni árnyékos helyeken. Ha tudomása van arról, hogy egy ágyás gyomnövény maggal ezt megelőzően be volt szórva, vagy évelő gyökerek vannak benne, akkor használhatja a dupla mulcsozás technikáját, hogy elkerülje a gyomok gyors terjedését. Helyezze a növényeket a helyükre, majd helyezze el a mulcsot.

Azok a mulcsok, amelyek megtartják a nedvességet (mint pl. a faforgács) lelassíthatják a talaj felmelegedését. Tavasszal, gyorsabb növekedés érdekében, távolítsa el a mulcsot a gyökerekről. A virágok és a zöldségek szárára halmozott mulcs rothadást idézhet elő; a korona, vagy a szár és a mulcs között tartson kb. 1 cm. Távolságot.

A cserjék és a fák szárára halmozott mulcs hasonlóképpen előidézheti a rothadást és bátorítja a rágcsálókat (mint pl. a moly és az egerek), hogy ott fészkeljenek. Tartsa 6-12 cm távolságra a mulcsot a törzstől.

A kertedhez válaszd a mulcsot

A mulcsnak két alaptípusa van: szerves és szervetlen. A szerves mulcsok előzőleg élő anyagokat foglalnak magukba, mint az aprózott levél, széna, fűnyírás, komposzt, faforgács, aprózott kéreg, fűrészpor, tűlevelek és akár papír is. A szervetlen mulcsok fekete műanyagot és geotextilíákat (táj szöveteket) foglalnak magukban.

Mindkét típus elriasztja a gyomokat, de a szerves mulcsok, ahogy lebomlanak, javítják a talajt is. A szervetlen mulcsok nem bomlanak le és nem javítják a talaj minőségét, de bizonyos esetekben előnyt jelent ezeket használni. Például, a fekete műanyag mulcs felmelegíti a talajt és éjszaka meleget bocsát ki, segítve azokon a zöldségeken, amelyek szeretik a meleget, mint pl. a padlizsán és a cherry paradicsom.

Műanyag mulcsozás

Egy zöldségeskert fekete műanyag filmmel való mulcsozása csodákat művelhet. Amikor szorosan a talaj száraz felületén van kiterítve, a műanyag továbbítani fogja a nap melegét az alatta elhelyezkedő talajnak, egy legkevesebb három fokkal magasabb előnyös mikroklímát kialakítva, mint az olyan kertekben, ahol nincs ilyen mulcsozás. Mivel a műanyag fólia meleg és száraz marad, óvja a szőlős termését, a földieper ültetvényeket, a dinnyét és az uborkát is a rothadás ellen és tisztán tartja ezeket. És, természetesen, a mulcsok megakadályozzák a gyomok növekedését és megőrzik a talaj nedvességét.

Az infravörös sugarakat (IRT) átadó anyagok többe kerülnek, mint a standard fekete műanyag, de nagyobb teljesíményt is hozhatnak. Ezek a műanyagok felmelegítik a talajt, pont úgy mint a műanyag, de ellenőrzik a gyomokat is, mint a fekete műanyag is. A magas ágyásokon, az ágyás teljes felületére helyezzen fel egy műanyag fóliát. A széleit temesse be a földbe vagy néhány kővel takarja le. Egy izzó tárgy gyorsan kárt okozhat ezeken a fóliákon.

Ne használjon műanyag mulcsot a cserjék alatt. Habár ellenáll a gyomoknak és dekoratív mulcsokkal is álcázható, a fekete műanyag hosszú távon kárt okoz a cserjék egészségének. Mivel a víz és a levegő nem tud behatolni a műanyagba, a gyökerek a felszín közelében növekednek – van amikor pont a műanyag alatt – nedvességet és oxigént keresve. A felszínen elhelyezkedő gyökerek oxigén és nedvesség hiányban szenvednek és ki vannak téve a túlmelegedés vagy a lefagyás veszélyének. Végül pedig ki fognak halni.