Kertépítési tanácsok mulccsal

Kertépítési tanácsok mulccsal

1. Ültetvények A növények termesztési feltételei különbözőek lehetnek. A paprika, a paradicsom, a padlizsán és a dinnye szereti a meleget és a fekete műanyag mulcs használata ajánlott. Tavasz elején elhelyezve, a műanyag növelni fogja a talaj hőmérsékletét és a növények körül elősegíti a levegő felmelegedését. Azonban a műanyag mulcsok többsége nem engedi át a vizet, ami azt jelenti, hogy a szezon előrehaladtával a növényeidnek több vízre lesz szüksége. A nem megfelelő nedvesség stresszelheti a növényeket, a virágzás végén korhadási problémákhoz vezethet és csökkentheti a betakarítást. Ha sok esőre vár, vagy ha szándékában áll légi öntözést használni, az Ön növényeinek a gyökerei megkaphatják a nekik szükséges nedvességet. Egy másik megoldás a mulcsok alá egy öntözőrendszer kiépítése. Hasonlóképpen, azt is fontolóra veheti, hogy július hónap végén eltávolítja a műanyagot és hellyettesíti ezt egy vízáteresztő mulccsal, mint pl. a szalma vagy a fű. Ez a mulcs megengedi az esőviznek és a légi öntözésnek, hogy a víz leereszkedjen a győkérig, hasonlóképpen visszatartja a nedvességet is. A hideg időszakos ültetvények, mint a brokkoli és a zöldségek, nem kívánják meg a műanyag mulcs által biztosított meleget. Jobban fogják érezni magukat szalmával, felaprózott levelekkel vagy újsággal. Ezek a mulcsok 20 fokkal, vagy akár 25 fokkal is csökkenthetik a talaj hőmérsékletét, amelyek a nyári melegben is fenntarthatják a hideg időszakos növényeket.

2. Az éghajlat

Ha meleg éghajlatban élsz, a műanyag mulcsokat használd ésszerű módon. A talaj magas hőmérséklete stresszelheti a növényeket és elégeti az organikus anyagot. Meleg klíma esetén, az ültetvények többsége boldogabb és termékenyebb lesz egy a talaj hűtését elősegítő mulcsozással, mint például az aprított levelek vagy a szalma. Ellenkező esetben, ha olyan helyen lakik, ahol a nyár hideg és nedves, egy a nedvességet visszatartó mulcs használata katasztrofális lehet. Megtörténhet, hogy a növényekre a hideg hatást gyakorol, amelyek a túl sok nedvesség miatt elsárgulnak. Mielőtt a talaj hűtése érdekében mulcsot használna, győződjőn meg arról, ha a talaj meleg és, hogy egy kis ideig száraz maradjon. Annak függvényében, hogy Ön hol lakik, ez jelentheti, hogy ki kell várni a június hónapot, vagy akár július hónap elejét. Kora tavasszal méltányolja egy műanyag mulcs használatát. Ez növelni fogja a talaj hőmérsékletét, és hasonlóképpen elősegíti a talaj száradását.

3. Talajtípus

Még mielőtt kiválasztaná az Önnek megfelelő mulcsot, vegye figyelembe az Ön kertje talajkörülményeit. A legtőbb növény teljesítménye gyenge egy nehéz és nedves talajban. Ez a típusú talaj a szezon előrehaladtának mértékével kissé általában kiszárad, így ne takarja le vastag, nedvességet tartalmazó mulccsal. Egyetlen egy száraz és homokos talajt sem kellene műanyag mulccsal letakarni, mivel ez megakadályozná, hogy az esővíz és az öntözés általi víz leereszkedjen a gyökér szintjéig.