Sfaturi pentru amenajara gradina cu mulch

Sfaturi pentru amenajara gradina cu mulch

1. Culturile

Nu toate plantele vegetale au aceleași condiții de creștere. Ardeii, roșiile, vinetele și pepenii sunt iubitori de căldură iar mulci de plastic negru este recomandat pentru ele. Aplicat la începutul primăverii, plasticul va ridica temperaturile solului și va ajuta la încălzirea aerului din jurul plantelor. Însă majoritatea mulciurilor din plastic nu sunt permeabile la apă, ceea ce înseamnă că pe măsură ce sezonul progresează, plantele tale pot avea nevoie de mai multa apa. Umiditatea necorespunzătoare îți poate stresa plantele, poate duce la apariția problemelor de putregai la sfârșit înflorire și poate diminua recolta generală.
Dacă vă așteptați la multă ploaie sau intenționați să utilizați irigații aeriene, rădăcinile plantelor dvs. ar putea să capete umiditatea de care au nevoie. O altă soluție este instalarea unui sistem de irigare sub mulci de plastic. De asemenea, s-ar putea să luați în considerare îndepărtarea plasticului la sfârșitul lunii iulie și înlocuirea lui cu un mulci permeabil la apă, cum ar fi paiele, ziarele sau iarba. Acest mulci va permite apei de ploaie și irigării aeriene să coboare în zona de rădăcină și va ajuta, de asemenea, la reținerea umidității.
Culturile de vreme rece, cum ar fi broccoli și verdeața, nu doresc căldura suplimentară de la o mulcire din plastic. Vor fi mai bine cu paie, frunze mărunțite, mulci de hârtie sau ziar. Aceste mulci pot scădea temperaturile solului cu până la 20 până la 25 de grade, ceea ce poate menține plantele cu vreme rece, chiar și prin căldura verii.

2. Climatul

Dacă trăiești într-un climat cald, folosește mulci din plastic în mod judicios. Temperaturile ridicate ale solului îți pot stresa plantele și arde materia organică. În climele călduroase, majoritatea culturilor vor fi mai fericite și mai productive cu o mulcire de răcire a solului, cum ar fi frunzele mărunțite sau paiele. Dimpotrivă, dacă locuiți unde verile sunt reci și ude, utilizarea unei mulcire de retenție a umidității ar putea fi dezastruoasă. S-ar putea să-ți găsești plantele scăpate de frig, care se îngălbenesc de prea multă umiditate.
Asigurați-vă că lăsați solul să se încălzească și să se usuce puțin înainte de a aplica mulcire pentru răcirea solului. În funcție de locul în care locuiți, acest lucru poate însemna așteptarea până în iunie sau chiar la începutul lunii iulie. Luați în considerare utilizarea unui mulci din plastic în timpul primăverii timpurii. Acesta va crește temperatura solului și va ajuta, de asemenea, la uscarea solului.

3. Tipul de sol

Luati in considerare condițiile solului grădinii dvs. înainte de a selecta un mulci. Majoritatea plantelor vegetale au performanțe slabe în solul greu și umed. Acest tip de sol se va usca de obicei un pic pe măsură ce sezonul progresează, așa că nu-l acoperiți cu un mulci gros, cu umiditate. Nici un sol uscat și nisipos nu ar trebui să fie acoperit cu mulci din plastic, deoarece ar împiedica ploaia și irigarea apei să se scurgă până la rădăcini.